Cultural advice

The Australian National University acknowledges, celebrates and pays our respects to the Ngunnawal and Ngambri people of the Canberra region and to all First Nations Australians on whose traditional lands we meet and work, and whose cultures are among the oldest continuing cultures in human history.

Aboriginal and Torres Strait Islander peoples are advised that ANU Library collections may include images, names, voices, and other representations of deceased persons.

Material in the collection may contain terms, language or views that reflect the period in which the item was created and may be considered inappropriate today.

Home Range Size and Habitat use by Cat Ba Langurs (Trachypithecus poliocephalus) in a Disturbed and Fragmented Habitat

Loading...
Thumbnail Image

Authors

Hendershott, Rebecca
Rawson, Benjamin
Behie, Alison

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Springer US

Abstract

Primate home range size and habitat use are affected by resource availability, which may change seasonally. Limestone langurs (Trachypithecus genus), including the Critically Endangered Cat Ba langur (Trachypithecus poliocephalus), live on limestone karst hills with shrubby and discontinuous vegetation. This study explores home range size and habitat use in relation to substrate, vegetation coverage, and hill type for Cat Ba langurs living on Cat Ba Island. We predicted that home range size would be similar to that of other limestone langurs and that as resources vary seasonally and across habitat types, habitat use would vary with season and behavior, with foraging concentrated on slopes, where food is plentiful. We collected 180 days of observational data on two reproductive groups (N = 7 and N = 10–13), taking GPS fixes of the group whenever they moved farther than the typical group spread to determine home ranges, and 10-min instantaneous scans to assess habitat use. The two groups had home ranges of 22 ha and 50 ha (0.32 and 0.20–0.26 individuals/ha respectively). Ranges for both groups were smaller in the dry season than the wet season, although we could not assess seasonal variation statistically. The langurs spent most scans on rocks, in sparsely vegetated areas, and on exposed slopes and steep cliffs; however they foraged primarily on gradually inclined slopes, especially in the dry season. These results suggest that conservation efforts should focus on protecting nutritionally important valleys and exposed slopes to ensure year-long access to food resources. It may, however, be difficult to balance human and nonhuman primate habitat use.

Description

Citation

Source

International Journal of Primatology

Book Title

Entity type

Access Statement

License Rights

Restricted until

2037-12-31